Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств та інших суб'єктів ринку в підготовці та прийнятті управлінських рішень. Ефективність цих рішень багато в чому залежить від об'єктивності, своєчасності та всебічності оцінювання існуючого й очікуваного фінансового стану підприємства, на основі чого менеджери – фінансисти мають розробляти та запроваджувати в практичну діяльність підприємств відповідні управлінські рішення.

Функціонуючи в сучасних економічних умовах, суб'єкти підприємницької діяльності повинні забезпечувати такий стан своїх фінансових ресурсів, при якому б вони зберігали здатність безперебійно виконувати фінансові зобов'язання перед діловими партнерами, державою, власниками і найманими робітниками.

Саме тому практичне застосування наукових підходів до управління фінансовими ресурсами все більш стає затребуваним і необхідним як для виживання проблемних підприємств, так і для подальшого успішного розвитку стабільно працюючих підприємств. Фінансовий менеджмент повинний бути спрямований на забезпечення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і позикових коштів, забезпечення фінансової стійкості з метою ефективного функціонування підприємства.


Certified: Ні